Të licencuarit
3568 - Lajmi_i_plot | KPM

Roundtable discussion in the framework of World Press Freedom Day

04 May 2023

U okviru obeležavanja Svetskog dana slobode medija 3. maja, Nezavisna komisija za medije učestvovala je na okruglom stolu na temu „Novinarstvo u ovom trenutku, širenje informacija kao javnog dobra, izazovi, pretnje i rizici“, koji je organizovao Klub novinara Vitina,.
Ostali učesnici u ovoj organizaciji bili su Koordinacioni savet Rotari Kosova, Britanska ambasada u Prištini, Opština Vitina, Kosovski institut za medije i novinari raznih medija.
U znak počasti organizatora, položeni su venci na nadgrobni spomenik „Kerima Lotona“, novinara Asošiejted presa iz Vitine.
Aktivnost je nastavljena razgovorom učesnika u Domu kulture „Gursel i Bajram Sulejmani“ u Vitini.
Prema rečima organizatora, svrha ove organizacije bila je da skrene pažnju na posebnu ulogu novinarstva u kreiranju vesti koje predstavljaju proverenu informaciju, o javnom interesu i tome kako zavisi od šireg ekosistema koji nudi informacije kao javno dobro. kako bi se obezbedila ekonomska održivost medija. Tokom diskusija, učesnici su izneli svoje stavove o unapređenju mehanizama za obezbeđivanje transparentnosti, unapređenju kapaciteta za medijsko i informatičko obrazovanje koji omogućavaju ljudima da prepoznaju, vrednuju i štite slobodno i nezavisno novinarstvo kao vitalni deo koji se takođe smatra javnim dobrom.